Krnovská 24-hodinovka

2019-06-14, Libor Valouch
0
0

Iniciátorem této nevšední událostil, byl kdo jiný než Kamil Ščerba. K nápadu uskutečnit vytrvalostní regatu, se přiklonilo hned několik moravských finnařů s nevídaným zájmem. Bohužel účast byla zkomplikována různými důvody, více lidem. Tato skutečnost znatelně podrazila soutěživého ducha hlavně zletilejších závodníků.

Dne 7.6.2019 19:30 na krnovském polomoři byl zahájen hromadný start. Pět lodí kategorie finn se k mému překvapení, rozhodlo doprovázet do soumraku jednou takové monožství oplachtěných plavidel místního klubu. Teplý podvečer a klidná hladina předurčila vývoj závodu z trojciferného počtu objetých karuselů, spíše ke sdružení plavidel a společnému lámání hodin. 

Pod rouškou noci měl okruh největší kouzlo. Vyhledávání otočných bójí usnadnilo nasvícení příznačnou barvou značky. Barevné kódy plavidel byly ponechány fantazii, nejčastější forma typu bicykl, nebo „stealth ninja“ by mohla být do budoucna obohacena nějákou tvorbou z led pásek;). Zajímavostí k zamyšlení je i v absolutní tmě nulový počet kolizí obzvláště na červené bóji! V brzkých ranních hodinách se i dobře viditelné stroje ponořily do neprostupné mlhy. Nejlepším východiskem se stalo kotvení u předchystaných bójí stranou závodího pole, kde jsem kolem třetí hodiny ranní našel zbytek závodního pole.

S východem slunce se probouzí posádky tří lodí MMFM a odhalují dvě opuštěné lodě u mola! CZE  23 a CZE 63 jsou po necelých dvanácti hodinách ze hry. Překvapivě příjemný spánek ve spacáku dodal síly do druhé a rozhodně té náročnější poloviny závodu. Dopolední hodiny vydatně pálilo slunce a foukal poryvový vítr z rozpouštějících se bouřek. Odpolední čas přinesl klidnější podmínky které dovolily prodlouženou zastávku v PIT STOP u mola, ovšem za stálého pobytu na palubě. Během této doby vyvstala vhodná chvíle k obědu. Opět se potrvdila univerzálnost naší lodní třídy, stačilo vyjmout kormidlo a zadní paluba nabízela dostatek prostoru pro setak i kávu se zákuskem. Nastávající podvečer ubral na spalujícím slunci a s doslova pár kapkami deště oživil závodníky do finální části závodu. 

Je to tady! Rozmanitá kostelní zvonkohra z polského sousedství oznámila opět půl osmé večerní! MMFM vyráží na poslední spanilý okruh po Petrově rybníku a dojíždí do cíle za burácejícího pokřiku ze břehu v pořadí Sedláček, Ščerba a Valouch! 

Můj názor na událost je velice kladný, a určitě bych si ji zopakoval. Pro motivaci ostatních bych se přiklonil i k dvanáctihodinové verzi, ve které budou závodníci schopni setrvat ve větším počtu až do konce. Pamatujte, že jachting je i zábava a přijďte podpořit další ročník!

Odkazy:

video - https://www.youtube.com/watch?v=hMxpH5yVUbk

mmfm facebook - https://www.facebook.com/groups/1901485170102927/




Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3