Václav Cintl je mezinárodním mistrem Rakouska

2019-09-04, Matouš Červenka
0
0

Na mezinárodním mistrovství Rakouska na nádherném alpském jezeře Traunsee se sešlo 71 finnařů z 8 zemí (Rakousko 31 lodí, Německo 26, ČR 8, Itálie 2, Slovensko 1, Maďarsko 1 Portugalsko 1 a Bahamy 1).  V pátek moc nefoukalo a tak jediným zajímavým bodem byl párek a pivo hned po nástupu a večerní těstoviny na terase. 

V sobotu organizátoři již nenechali nic na náhodě a vytáhli všech sedmdesátjedna finnů na lanech 8 km k městečku Ebensee, které je zařezáno do skal a jedině tam funguje termika. První 2 rozjížďky vyhrál s přehledem domácí závodník ze sousedního Wolfgangsee Michael Luschan AUT 4. Přesně věděl, u kterého výběžku skály to dobře vynáší, neudělal jedinou chybu. V závěsu byl Venca Cintl (2, 3) a já jsem se taky snažil (3, 5), Zdenda Gebhart (7, 7).

Ve třetí rozjížďce termika slábla a finta u skály už tak nefungovala, čemuž řada lidí odmítala uvěřit a tak byli vpředu ti, co občas (ne vždy) vyjeli doprava. Vyhrál závodník Bourbin Pierric (reprezentující Bahamy a jachetní klub Cannes), těsně následovaný Zdeňkem Gebhartem a Vencou Cintlem. Mně při startu zakryl slovenský borec Frenky, byl přes čáru ale dalších 500 metrů mi bral vítr, tak jsem se úplně propadl a i po stíhací jízdě z toho bylo jen 27. místo. Po sobotě tedy vedl díky vyrovnaným výsledkům Venca (2, 3, 3), druhý Michael Luschan  (1, 1, 10), třetí Zdeněk Gebhard (7, 7, 2), čtvrtý němec Jürgen Eierm ann (pracovně zvaný vaječník, ale dobrý chlap, po chemoterapii, borec, že to dával) GER 8 (5, 5, 14)  a pátý já CZE 54 (3, 5, 27). 

Večerní vepřo knedlo zelo, tombola a zahájení družby s rakouskou výpravou doplněnou o  německy mluvícího Itala (Jižního Tyroláka) završilo perfektní dojem z přátelské atmosféry mistrovství, kde jsme dostali pozvánky na spoustu regat ale i spoustu kulinářských receptů. Předpověď na neděli nedávala moc velké šance, ale ráno foukal jižní vítr tak 3 - 4m/s. O to překvapivější bylo, když organizátoři vyhlásili, že se tím nemáme nechat znervóznit a jako vždy jedeme na lanech na severovýchodní termiku k Ebensee, která ještě není, ale přijde. A měli pravdu. Když jsme tam dojeli, jižní zmizel a během půl hodiny přišla severovýchodní termika a tak to odstartovali. Zdeněk Gebhart vedl a kousek za ním byl i Venca Cintl. Přišla ovšem oblačnost, termika zmizela a rozjížďku těsně před koncem zrušili. Pak nastalo dlouhé čekání ve flautě. Aby bylo mistrovství platné, potřebovali organizátoři 4 rozjížďky a poslední možný start byl v 15h. Tak jsem si už představoval noční dojezd…

Po 14. hodině se trochu rozehnaly mraky a termika opět začala částečně fungovat.  Tentokrát jsem odstartoval první od lodě a zvolil taktiku pravého křídla, kterému nikdo z favoritů nevěřil. A skutečně to vyšlo. Jen jsem to nakonec zamířil spíš do středu abych si hlídal hlavní soupeře  přede mnou GER 8 Eiermana a CZE 4 Zdendu Gebharta. A tak jsem první bojku točil kolem šestého místa, i když jsem během stoupačky vedl.

Na spodní bojce signalizovali zkrácení trati (tedy cíl nahoře), to už jsem byl asi čtvrtý, a další stoupačka vyšla opět vlevo, což jsem si dobře hlídal a nakonec z toho bylo 2.místo, perfektní stíhací jízdou vystoupal na trojku Zdeněk Gebhart, Eiermann dal 7 a Venca 11. Hned po cíli jsem začal počítat a vycházelo, že Venca je první (2, 3, 3), já druhý (3, 5, 2) a Zdenda třetí (7, 2, 3). Pak jsem si uvědomil, že Michale Luschan má 1, 1, 10 a tedy by měl být třetí on, tak jsem rozesmutněl Zdeňka, ale netrvalo dlouho a pohled na výsledkovou listinu odkryl jeden zcela neznámý fakt. V Rakousku s e škrtá až při pěti rozjížďkách, takže nakonec více slavili závodníci s vyrovnanými výkony. Vítězství zůstalo Vencovi, druhý Zdeněk (na shodu s Vencou), třetí Eiermann GER 8, čtvrtý Luschan AUT 4, a pátý já CZE 54. Takže moje chvíle slávy trvala jen hodinu, už jsem se viděl na bedně, že se neškrtá nevěděl ani Venca, když prohlásil, že kdyby to věděl, že by se v poslední rozjížďce víc snažil. I tak je to velký úspěch nejen pro mě i pro české finnaře, v první pětce 3 závodníky + na předcházejícím Attersee v první desítce 6 Čechů, to je dost dobrý výsledek. Gratulujeme vítězům a těšíme se na další ročník (pravděpodobně na Ne isiedler see).

Další češi v pořadí: Martin Plecitý 15, Jirka Outrata 30, Petr Vinkl 35, Vláďa Skalický 40, Vláďa Zbořil 67

Celkové výsledky závodu | Fotogalerie (doplníme později:-)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3