Reportáž z Weinlese regaty Neusiedlersee

2019-09-26, Matouš Červenka
0
0

14. - 15. 9. 2019 se na největším rakouském jezeře Neusiedlersee uskutečnila tradiční regata Weinlese (vinobraní), která je součástí rakouského poháru. Vzhledem k tomu, že k tomuto jezeru skoro již pravidelně vyrážím na dovolenou, toužil jsem tam poznat i finnařské závody.

Předpověď nabízela 5 - 8 m/s na sobotu a 2 - 4 na neděli, slunečno a 27 °C. To se také vyplnilo. Na startu se sešlo 19 finnařů (17 Rakušanů, já a jeden Maďar). Vítr byl přesně podle předpovědi a po nástupu se hned šlo na vodu. Start první rozjížďky  byl v pohodě, všichni startovali od bojky, ale zase tak výhodná nebyla a tak jsem se ocitnul na horní bójce první. Nejvíc dotíral AUT 111, Martin Lehner s fantrasticou, na dvoukilometrovém zaďáku mě přepumpoval, takže dole druhý. Jenže pak přišla smršť chyb, na největší jezero v Rakousku vítr neskutečně skákal, já jsem to párkrát nevychytal a tak jsem se propadl až na desáté místo, které zůstalo až do cíle.

Druhá rozjížďka se povedla podle podobného scénáře, na horní bójce opět první, tentokrát už jsem nenechal nic náhodě a poctivě pozici hlídal až do cíle, takže první jednička. Ve třetí rozjížďce se mi povedlo opět udělat v první stoupačce mírný náskok, na druhé stoupačce se díky změně z druhé strany dostali přede mne Gerhardi Schwendt a Weinreich. Ten ovšem na zaďák hned po bójce zvolil špatnou stranu, takže byl ze hry a  dlouhý zaďák se pumpovalo u první místo, které se mi nakonec podařilo udolat, takže druhá jednička. Večeře při západu slunce na zahrádce klubové restaurace byla velmi příjemná, místní vína moc chutnala. V neděli se komise sice pokusila odstartovat jednu rozjížďku, ale vítr zmizel a museli ji zrušit a tak pořadí zůstalo ze soboty. 

Díky vyrovnaným výsledkům zvítězil místní borec Martin Lehner, druhý Gerhard Weinreich, třetí Matouš Červenka. A tak na závod kromě dobrého burčáku a vína zůstává i hezká vzpomínka a pozvání na příští rok, kdy se n a Neusiedlersee uskuteční Mezinárodní mistrovství Rakouska. 

Kompletní výsledky: https://regatta365.com/stream/results/file/3515.pdf/name/Weinlese%20RegattaErgebnisse_Finn-Dinghy.pdf

Foto: https://photos.google.com/share/AF1QipMIq47haZQ1RZxWMqimNtYO-k99cZVpBCd8-L43b66ZbPX8fcD3f5dkgE-ScHtCxA?key=TkkwMFZuQk1hODNkUkhfMHNVQXFmQWNGaFhVU0VR 


Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3