Češi opanovali Mistrovství Rakouska

2003-08-26, Cintl Václav, jr.
0
0
Na alpském jezeře Wolfgangsee se v návaznosti na švýcasrké mistrovství konalo Mistrovství Rakouska. Na startu se sešlo rekordních 95 lodí ze 7 států. Nechybělo zde ani početné zastoupení českých jachtařů (konkrétně 10) a dalo by se říci, že po celou dobu určovali ráz regaty a byli u všeho důležitého.
Měření proběhlo v poklidu (až na Ivana Rameše, který si do závodu půjčil na testování plachtu s číslem SUI 7, což následně sehrálo klíčovou roli u několika příhod) a odpoledne se dostavil termický vítr a šlo se na vodu. Vžech 95 lodí se dostavilo na start, aby se pustilo do souboje se střením větrem a s ostatními. Hned první rozjížďku na sebe Češi výrazně upozornili. První křižování vystoupal nejlépe Roman Babický a zahájil tak svoje povedené vystoupení na tomto závodě. Svkěle mu sekundovali oba Michalové, kteří se přes něj probojovali k 1. (Maier) a 2. místu (Hrubý) v rozjížďce. Baban nakonec klesl až na 5. místo.
Druhou rozjížďku zahájil opět nejlépe Roman, když točil druhý hned za Gubim, ale zase klesl na páté místo. Michalům se tolik nevedlo (Hrubý - 8), (Maier - 11). Nutno říct, že vítr dosti opadl, a rorzjížďka se odjela na pokraji regulernosti. O to bylo větší překvapení, když se rozhodčí rozhodli odjet nostop další rozjížďku. Závod byl vypsán na 6 rozjížděk a 4 dny, a tento krok se zdál po páté hodině odpolední, alespoň pro mě, dosti nepochopitelný. Přesto se nakonec zkrácená rozjížďka odkroutila, i když vítr občas inklinoval k nule. Tuto rozjížďku vyhrál po souboji s Haraldem Stufferem Michal Hrubý, Baban dojel 7. a Majčus 11.
Na průběžní pořadí byl pěkný pohled, Bieberitz vedl před Hrubasem, Gubim, Babanem a Majčusem. Tedy v prvních pěti 3 Češi. V první dvacítce se ještě drželi 13. Jirka Outrata a 14. Venca Cintl ml. Při večerní party v klubu ohlásil Baban posilněný několika pivy (mimochodem v klubovém baru měli opravdu vynikající) atak na příčky nejvyšší, s tím, že "hodí" druhý den jedničku a dvojku. To, jak se posléze dozvíte, se mu podařilo splnit na 50%.
Následující den přišla termika skoro na chlup stejně jak předchozí den kolem jedenácté a vyrazilo se na vodu. Podmínky byly podobné těm, co vládly posledním dvoum rozjížďkám. Navíc se vítr stočil vždy tak, že křižování téměř odpadlo a jel se buď dlouhý pravobok či levobok s krátkým dokřižováním u jedničky. Stejně jako předchozí den i dnes o všem rozhodoval start. Z našich se jakš-takš povedl pouze Michalům, kteří se prosadili do první desítky na druhé (Hr.), resp. páté místo (Ma.).
Zato pátá rozjížďka probíhala v české režii. Jedničku otočil jako první už podruhé v závodě Baban a za ním se do první patnácky věšlo 5 dalších Čechů (Hrubý, Maier, Rameš, Plecitý a Fröhlich). Před Babana se pak už dostal jen Majčus, druhý Michal byl 5., Ivan 9. a Martin 11. Při příjezdu do přístavu došlo k úsměvné historce. Na břehu čekali na vracející se české finaře i naše "bafuňářky" paní Cintlová a Zuzka Plecitá, kterou zaujal finař s číslem SUI 7 na plachtě a říká: "Podívej Maružko, támhle ten švýcar, ten vypadá úplně jako Ivan Rameš!", na což se jí dostalo odpovědi "No jo, máš pravdu, dokoce i to triko má stejně červený jako Ivan, to mu musíme říct". Jaké pak bylo překvapení, když je náš "švýcar" česky požádal, aby mu podali slipák. Tahle humorná příhoda samozřejmě proběhla naším táborem a nezůstala bez odezvy, a tak si náš "Čechošvýcar" vyslechl několik vtipných narážek. Holt měl smůlu, že dorazil dřív, než "Čechošpaněl" Pavel Fröhlich (na plachtě ESP 100).
Na celkové pořadí byl ještě lepší pohled, než předchozí den. Vedl Michal Hrubý, pře Bieberitzem, Majčusem, Gubim a Babanem. Při shodě náhod se mohlo stát, že celé stupně opanují naši borci, protože bodové rozdíli mezi druhým až pátým byli minimální. To ovšem, jak se později ukáže, nehodlali domácí jen tak připustit.
V sobotu se čekalo na termiku o trochu déle, ale výsledkem byla za to nejkvalitnější rozjížďka, co se větru týče. O všem opět rozhodoval start, na kterém zaspal Bieberitz a vypadl tak ze hry. Bohužel, taktéž Babanovi se tolik nepovedl a po křidýlku točil až někde kolem třicítky. Vpředu pak bojovala česká čtveřice Michal Hrubý, Majčus, Venca Cintl ml a Ivan Rameš. Michal Hrubý se probojoval na druhé místo a hlídal si tak svoje celkové vítězství. Michal Maier, který se probill na šesté místo bojoval Gubim o celkové druhé. Byl ovšem na druhý zaďák velmi přísně napomenut penaltou, a jelikoš to byla jeho druhá, znamenalo to odstoupení z rozjížďky i z boje o stříbro. Pro něj si nakonec s jistotu dojel Gubi. Michal Hrubý si druhým místem pojistil své suverénní vítězství. Mocně finišující Baban, alespoň uhájil 5. místo. Bieberitz se poslední rozjížďkou propadl na čtvrté místo a to pro Majčuse resutovalo 3. místo.
Nejlépe se z dalších Čechů dařilo Ivanu Ramešovi, který si dojel pro solidní 14. místo, a potvrdil tak, že Wolfgangsee je jeho revír. Venca Cintl ml. si 8. místem v poslední rozjížďce alespoň trochu spravil náladu z nevydařeného závodu a proklouzl do první dvacítky na 18. místo. Těsně za branami dvacítky skončili Jirka Outrata (21.) a Martin Plecitý (24.). Václav Cintl sen. pak byl 41. Pavel Fröhlich 53. a Venca Hudec 64.
Ze závodu jsme si odnesli rozporuplné pocity. Jednak to byla radost z úspěchu českých barev a všem našim top jezdcům gratuluji. Taktéž zázemí závodu bylo vynikající, večerní party i svačiny na vodě ukazovaly, jak se pořadatelé snažili, aby byli závodnící spokojeni. Na druhou stranu spěch závodní komise odjet závody v co nejkratším čase, i když tomu podmínky neodpovídali, pár chybných rozhodnutí s momentem startu, špátné postavení bojí a nakonec i zaujaté rozhodování Jury, která ze třinácti penalt nasázela hned sedm Čechům, kdešto nejvíce pumpující finař ze všech Michael Gubi neviděl ani jednu, trochu srazili kladné hodnocení tohoto závodu.
Na závěr ještě jednu perličku k uzavření kauzy "svýcar". Při slavnostním vyhlášení výsledků figuroval podle hlavního rozhodčího na 14. místě ". Ivan Rames aus der Schweiz", načež česká skupina propukla v hurónský smích. Ivan celý rudý při předávání ceny hlavního arbitra opravil a ten vzápětí vše uvedl na pravou míru. Nicméně než ze sebe Ivan strhne nášivku "Čechošvýcar" jistě ještě chvilku potrvá.

Příjemný pohled na stupně vítězů - zleva: Michael Gubi, Michal Hrubý a Michael Maier
(zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Václav Cintl)


Výsledky
Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3