Rakouské mistrovství ze břehu

2006-08-21, Karel Čajčík
0
0
Posílám pohled člena doprovodu na Traunsee. Vezl jsem Honzu na jeho první zahraniční mistrovské závody. Již první den čtyřdenních závodů poslali pořadatelé nemilosrdně závodníky na vodu za deště a slabšího větru na tři rozjížďky. Dali najevo obavu z vývoje počasí v dalších dnech, kde nemělo foukat. V dalších dvou dnech opravdu mnoho větru nebylo. Přesto se každý den jezdilo na docela dlouhé trati.
Až poslední den fouklo 8 až 10 m. Po brzkém startu v 8 hod. se odjely dvě rozjížďky a pořadatelé napínali závodníky úvahami o třetí dlouhé rozjížďce. Nakonec se nejela a všichni dopádlovali na břeh jako každý den předtím. Viz. foto.
Michalovi Maierovi se dařilo, např. Florianu Raudaschlovi oplatil porážku ze Splitu. Viděl jsem jeden start, kdy Michal bleskově vyrazil a neuvěřitelně rychle všem odjel o několik délek jako kdyby měl motor.
Martin Plecitý jezdil výborně za slabého větru, v nejlepší rozjížďce třetí. Honza si posteskl že v téhle rozjížďce startovní pole rozpůlil bezohledný parník hned po startu. Kdo byl vepředu jako Martin, tak vydělal. Honza to nestihl a vyrobil škrtačku 55. Poslední den se Martinovi nepodařilo udržet umístění v první desítce. Jirka Outrata si naopak poslední den polepšil stejně jako Honza. Honzovi se příliš nedařilo za slabého větru v mlýnici 70 lodí na krátké startovní čáře. Až poslední den ukázal že za silného větru mu to jde lépe. Zajel shodné výsledky 26 a 25 a ukázal že to není náhodné. Ve dvou posledních rozjížďkách se vyrovnal řadě dobrých jachtařů jako Davidu Guminskemu apod.
V celém startovním poli byl jediný do 18ti let. Pořadatelé vypsali kategorii juniorů až do 27 let, kde v jiných sportech začínají veteráni. Asi proto že sami mladšího nemají. Tam Honza dojel čtvrtý z devíti.
Velké účasti jistě prospěla vhodná volba termínu - využití úterního svátku. Na rozdíl od Pálavské regaty kdy závod začínal v pracovní den a nevyužilo se volných dnů. To se na jednoznačně podepsalo na malé účasti na Mlýnech.
Jezero Traunsee trochu připomíná krásným horským okolím Lago di Garda, jenom je podstatně chladnější. Rádi se sem vrátíme na nějaké další závody.

Výsledky

Pohled na jezero Traunsee (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Karel Čajčík)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.5