Veteránským mistrem se stal Jiří Outrata

2010-08-30, Cintl Václav, jr.
0
0
Od pátku do neděle probíhalo po roční odmlce veteránské mistrovství ČR - Veterán Cup Finn na Máchově jezeře, které bylo zároveň 15. ročníkem Memoriálu Mirka Vejvody. Předpověď počasí, která slibovala větrné podmínky, nelhala a umožnila odjet 5 kvalitních rozjížděk, přičemž ta páteční by snesla přízvisko "Jízda na hraně". Ale vše pěkně popořádku.
Ve čtvrtek čekal na všechny příchozí slavnostní přípitek a večerní posezení pod verandou. Někteří závodníci zahájili přípravy na regatu ve velkém, a tak ráno jim nebylo zcela nejlépe. Páteční ráno příliš nekorespondovalo s 20ti metry v nárazech, jak straťilo Windguru. Ale vítr přeci jen zesiloval, a po slavnostním zahájení už dosahoval velmi čerstvých parametrů. Po chvilkovém váhání se šlo na vodu zkusit to.

Závodníci se pomalu trousili na vodu, kde foukal JZ vítr o síle 10 m/s s nárazy 15 m/s a nejsilnější změřený náraz měl dokonce 18 metrů. Nicméně pro sebevědomí závodníků komise hlásila o něco méně. V tvrdých podmínkách nastoupilo ke startu 10 borců a jedna borkyně. Smůlu měl Baban, který při vyjíždění přetrhl spoušť a měl po rozjížďce. Hned na první bójce se ujal vedení Jirka Outrata, před Ivanem Ramešem a Vencou Cintlem. Výborně se držela na 4. místě Bobina.

První kolo přežil všichni ve zdraví, ale už na karusel to tam začalo podat. Nejvíce dala zachránářům zabrat loď Bobiny, jejíž stěžeň se nekompromisně píchnul do bahna a tak mělo záchranářské duo Tomáš Ráža - Láďa Mendík na 20 minut o zábavu postaráno. Další závodníci měli větší štěstí a své lodě dokázaly rychle převrátit zpět. Někteří plavali i vícekrát. O tom jak foukalo, dobře vypovídá fotka Venci Hudce za karuselu a nutno dodat, že Venca tento manévr ustál!

Venca Hudec míří pod hladinu (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Václav Cintl)



Královskou rozjížďku s přehledem opanoval Jirka Outrata, před Ivanem Ramešem a Zdeňkem Gebhartem. Vzhledem k tvrdým podmínkám a technickým problémům jednoho z motoráků to byla poslední rozjížďka dne, což většina závodníků po projetí cílem očividně kvitovala. Snad kromě Babana, který opravil spoušť a dorazil na další rozjížďku, avšak komisí byl nekompromisně poslán zpátky na břeh.

Tam se vše chystalo na večerní grilování a mnozí otestovaly skákací chůdy, či jak se to jmenuje, které dovezl Zdeněk Gebhart. Někteří to však odnesli krvavým šrámem. Večer probíhal při grilování večerních kýt, vyprávění čerstvých zážitků z větrné rozjížďky i starších historek, s točeným Budvarem, s Jägermeistem a panem Becherem, ve velmi dobré náladě.

Sobotní ráno bylo citelně chladnější. Vítr však byl mírnější a pro závodníky příjemnější. Za středního západního větru se odjely tři pěkné rozjížďky. Smůla se opět držela Babana, který ve všech rozjížďkách vedl, avšak nedokázal vyhrát ani jednou. První rozjížďku potvrdil páteční triumf Jirka Outrata a důrazně si řekl o celkové prvenství. Do cíle si v match-racingovém dojezdu pohlídal právě Babana. Třetí dojel Martin Plecitý. Další rozjížďku si podmanil Martin, který v těsném dojezdu předjel Babana a třetí místo obsadil Jirka.

Poslední rozjížďku se vpředu s odstupem usadili Baban následovaný Pepo Jochovičem. Ten ho po tři kola vytrvale naháněl, až se před něj závěrečnou stoupačkou dostal. Dle jeho vyjádření to nebyl původně záměr, neboť vydařené křidýlko bylo původně obranné proti dotírajícímu Ivanovi Ramirézovi. Ale nákup ze zátoky lásky byl natolik vydařený, že donesl Pepu k prestižnímu vítězství a Babanovi přinesl třetí dvojku dne. Třetí byl Ivan a čtvrtý Jirka.

Situace se na čele vynula následovně. První byl Jirka s bodovým náskokem před Babanem a s lepší konstelací rozjížděk (prakticky s dvoubodovým náskokem). Třetí byl s tříbodovým odstupem Ivan, který měl 2 body náskok na Martina. Pepu katapultovalo vítězství na páté místo.

Večer následovalo po společné večeři promítání videí a fotek z obou dnů, přičemž větší nadžení vyvolávala samozřejmě páteční koupací větrná rozjížďka s Babanovým odborným komentářem. Poté se naše krásné barmanky pustily do experimentování a postupně rozjely velkovýrobu na Mojito, které se stalo hitem večera.

V neděli čekala na závodníky poslední rozjížďka, která měla rozkrýt několik tajenek, především však, určit celkového vítěze a rozhodnout třetím místu. Směr větru se vrátil zpět na jihozápad, avšak zpočátku silně osciloval mezi zápaďákem a jihem. Nakonec se podařilo vytyčit trať dobře a odjela se pěkná rozjížďka, kde pořadí jezdců také silně oscilovalo. Po prvním křižování se dostal do čela Baban následovaný Pepou Jochovičem a Jirkou Outratou. Při tomto pořadí v cíli by se Baban stal celkovým vítězem. Vžechny spekulace utnul Jirka při druhém křižování, když jeho křídlo ke Splavům slavilo úspěch a na jedničce obracel už s velkým náskokem, který uhájil až do cíle a potvrdil tak celkové vítězství. Na Babana zbylo opět druhé místo, jak v rozjížďce, tak celkově. Dramaticky se vyvíjel i souboj o třetí místo, když se v průběhu závěrečného trojúhelníku dostal na druhé místo Martin, které by mu zajistilo třetí místo celkově. Závěrečná stoupačka však opět všechno zpřeházel a třetím místem si bronz pohlídal Ivan.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem účastníkům, jak těm závodícím, tak i těm, co se přijeli pouze podívat a pobejt s přáteli. Díky že jste přišli! Nevýslovný dík patří všem organizátorům, rozhodčím a sponzorům za jejich snahu připravit závodníkům perfektní podmínky. Myslím, že se celý závod vskutku vydařil jako po sportovní, tak společenské stránce, která k Veterán Cupu neodmyslitelně patří. Speciální dík patří i Starosplavskému jachtklubu, který propůjči i svůj areál pro pořádání závodu a podpořil nás jak technicky, tak personálně při pořádání závodu. A děkujeme i Važkovi Hudcovi za každodenní zásobení houbami! :-)

Výsledky

Vítěz Veteránů Jirka Outrata (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Václav Cintl)



Skákací nohy (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Václav Cintl)



Páteční grill-párty (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Václav Cintl)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3