Pohár HAAS+SOHN - reportáž

2012-04-15, Cintl Václav, jr.
0
0
V půli dubna odstartoval letošní Pohár ČR třídy Finn na Máchově jezeře Pohárem HAAS+SOHN. Na startu se sešlo 21 závodníků, kteří během víkendu absolvovali v pěkných jachtařských podmínkách 5 rozjížděk. Závodu předcházelo páteční sledování finálového duelu Kometa Brno - Pardubice, kdy Brněnská enkláva měla jasně navrch a hlasitě pak slavila vítězství svých barev.
V sobotu přivítalo všechny slunečné počasí a závodění předcházelo křtění tří nových plachetnic. Po nástupu a vyčkávání silnějšího větru se po poledni vyrazilo na vodu, kde se ve středním větru podařily odjet tři rozjížďky nonstop. Vítr pulsoval co do směru i co do síly a žádný jachtař nedokázal zvítězit ve více než jedné rozjížďce. Hned v úvodu se prosadil domácí borec Venca Cintl ml., druhou rozjížďku si pro sebe uzmul nestárnoucí Jirka Outrata a třetí Rudy Lidařík, který se tím usadil v čele peletou. Druhý byl po sobotě Venca a třetí Tomáš Hrnčál.

Na vodě nebylo nouze o zajímavé okamžiky, a tak bylo k vidění téměř vše. Rozdané penalty, převrácené lodě a i kolize, při kterých praskal laminát. Naštěstí všichni ve zdraví přežili, ale některé lodě prošly nutnou očistou a některé čeká náročnější oprava. Po společné večeři většina sledovala opět finálový duel a tentokráte se radovali příznivci Pardubic.

V neděli foukalo již od rána a tak se vyrazilo na vodu už před desátou a v půl jedenáctý byl dle plánu start první rozjížďky. Dan Mader se jej však nedočkal, neb i v neděli okusil teplotu vody v Mácháči a poznal, že Finn je pěkně vratká loď. Vítr zesílil do té míry, že byl povolen free pumping a takové podmínky nejvíce vyhovovali Tomáši Hrnčálovi, který na poslední zaďák žel do čela a vítězství už nepustil. Druhým místem zpečetil Ruda své vítězství. Ten v poslední jízdě stylem start-cíl jen podtrhl svůj výborný výkon a v klidu mohl sledovat přímý souboj o druhé místo, který v těsném finiši pro sebe šťastně rozhodl Venca před Tomášem. V kategorii Masters 50+ zvítězil i přes dlouhou koupel u ostrůvku Jirka Outrata před Zdeňkem Gebhartem a Pepou Jochovičem.

Z mého subjektivního hlediska můžu konstatovat, že závody byly velmi vydařené, a tímto bych chtěl poděkovat rozhodčím za hladký průběh na vodě a organizačnímu týmu za bezproblémový chod na souži. Díky všem účastníkům, věřím, že jste všichni dorazily v pořádku domů a na dalších závodech na Máchově jezeře, doufejme brzy, na shledanou!

Výsledky
Pořadí Poháru ČR
Tabulka Mácháčské ligy

Fotky ze závodu naleznete na: http://aasc.rajce.idnes.cz/Pohar_HAAS_SOHN_2012



Ranní slavnostní křest lodí (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: Václav Cintl)



Ruda Lidařík (velkový vítěz) a Venca Cintl (2.) (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: David Jenšík)



Třetí v pořadí Tomáš Hrnčál (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: David Jenšík)



Vítěz závodu i kamen Ruda Lidařík (zdroj: fotoarchiv Finnclass.cz, foto: David Jenšík)

Copyright © 2001 - 2024, All rights reserved. www.finnclass.cz Powered by exnet
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
App version: 1.2.3